Székely Zoltán - Fakutya Együttes
 

Székely Zoltán

Zenei általános iskolai tanulmányaim során blockflötézni, majd csellózni tanultam, majd előbb hat év Balett Intézet, majd az innen való kényszerű távozás (nem tudtam balettozni és ez azóta sem változott) után sok-sok év néptánc következett az Erkel Ferenc Néptáncegyüttesben (ahol azért kiderült, hogy mégiscsak hatással volt rám a balett, összességében mégis a néptánc lett a hazai pálya). A táncdallamok szépen belemásztak a fülembe, ezeket játszottam először blockflötén, aztán időszerűvé vált, hogy népzenével népi hangszeren is megpróbálkozzak. Barna Gyuri (Kolompos együttes, PASO, ex-Csürrentő) ösztönzésére bőgőzni kezdtem, alkalomszerűen (once in a blue moon) még ma is játszom.
A népi furulyázással magam kezdtem foglalkozni 2000-ben. Segítségemre volt e téren Földi Lehel, majd Ladányi Ferenc. Tőlük, valamint a felvételekről való tanulást idővel kiegészíthettem moldvai furulyásokkal való közös muzsikálásokkal is. Legtöbbet e téren Hodorog Andrástól és Legedi László Istvántól tanultam.
2004 és 2012 közt a Csürrentőben, 2005-2007 környékén a SubRosa nevű régizenei formációban és alkalomszerűen a Bácsi Gyurka együttesben is játszottam. 2008 óta az Alma zenekarban is játszom, ahol megpróbálom a gyerekek tudatalattijával is megismertetni a semleges terc fogalmát, ami a moldvai muzsikában használatos sültü vagy furulya, így az is általam használt hangszerek többségének is sajátja.
A furulya mellett más hangszereken is játszom, tulajdonképp bármin, amit meg lehet fújni... vagy amivel zajt lehet kelteni.
Egyik végzettségem a művelődésszervezés, a másik angol nyelvtanár, jelenleg egyiket sem gyakorlom, bár a programszervezés a MOM Kulturális Központ falai közt csak átmenetileg pihen.

Kedvenc ugrópontok:

©2011 Fakutya Együttes
studio.koch