Kudász Ferenc - Fakutya Együttes
 

Kudász Ferenc

Vasárnapi gitárosként ismertem meg a moldvai zenét. Értelemszerűen a kobozt választottam. Tanárhoz nem jártam, táncházakban alakítottam ki a játékmódomat. A tapasztalt zenészek stílusa mellett erős hatással van rám az igényes könnyűzene. Ennek megfelelően szeretek átdolgozásokat készíteni, a hagyományos anyagot (archív könnyűzene) jelen időbe helyezni, s párhuzamba hozni a kortárs könnyűzenével. Így alakul ki az igazi élő, kortárs népzene. Nagyon rokonszenves az ír népzenében érezhető nyitott megközelítés. A táncházi zenélésben a közönséggel kialakuló élő kapcsolat és a pillanatról-pillanatra változó játék jelent örömet.

Szeretem a kelta eredetű, s a délszláv népzenéket. Irigylem a klasszikus zene dinamikai határait, s csodálom Bartók rendszerét. 2014-től a Sub Rosa zenekar tagjaként a Régizene Rendőrség figyelmét is magamra vontam.

Pengetős hangszereken (koboz, mandolin, Ashbory) játszok, esetleg énekelek. Hangszereimet hangszerész és asztalos mester barátaim segítségével magam építettem: így a 1998-as akusztikus kobzomat 2000-ben az első villanykoboz követte. Ez utóbbi kísérleti hangszer folyamatos fejlesztés alatt áll. Azóta elkészült egy Ashbory basszus, és folyamatban van egy új rendszerű akusztikus koboz.

Én csinálom a zenekar grafikai megjelenését, mint például a lemezek borítóit.

Néhány kedvenc ugrópont:

A piacról

Gondolatok az életről

Hangszerészfórum

Folk'n'roots on radio Scotland

Őrült hangszerújítások: Bart Hopkin

Kázmér és Huba

Munkahelyi egészség és biztonság

©2011 Fakutya Együttes
studio.koch